Am întâlnit de multe ori cazuri în care mailurile unor persoane ajung în SPAM. Așadar, astăzi vreau să discutăm un pic despre ce este SPAM-ul și cum poți optimiza livrarea email-urilor astfel încât acestea să ajungă majoritar în INBOX.

Ce sunt email-urile de tip SPAM ?

Email-urile de tip SPAM sunt mesaje nesolicitate de cele mai multe ori trimise cu scop comercial. Conform legislației din România, mesajele de tip SPAM sunt ilegale și am citit de asemenea pe internet cazuri și de pe la noi în care diferiți comercianți au fost amendați cu sume destul de mari pentru faptul că nu au dovedit obținerea consimțământului de la utilizatori pentru trimiterea către ei a unor mesaje. So, don’t be a spammer!

De ce email-urile mele ajung în SPAM ?

Există mai multe cauze pentru care email-urile tale pot ajunge în SPAM. Dintre acestea cele mai întâlnite de mine sunt următoarele :

  • Contul de găzduire nu are setate înregistrările DKIM, SPF, DMARC și nu există Reverse DNS (cu acestea te poate ajuta providerul tău de hosting)
  • Mesajele trimise conțin atașamente cu nume dubioase (Ex: Factura_20.10_30.decont.pdf)
  • Mesajele trimise conțin text dubios (ex: MEGA OFERTA, EMAIL DE TEST, WOW! DESCARCA ACUM, etc)
  • Domeniul tău este nou și nu și-a făcut încă o reputație
  • Adresa IP pe care o folosești este într-un blacklist
  • Bill Gates vrea să cipeze omeni…. (oups, nu și asta, din reflex)

Cum verific scorul meu de trimitere ?

Folosesc de bună vreme un utilitar foarte fain și gratuit prin care verific care este scorul meu în momentul în care trimit un mesaj. Acesta oferă o notă de la 1 la 10, unde 10 este cel mai bun scor și înseamnă că există o mare probabilitate ca email-urile să ajungă acolo unde trebuie (nu neapărat și garantat).

Site-ul se numește mail-tester.com și tot ce trebuie să faci este să trimiți un email către adresa pe care ei o menționează, după care să verifici scorul. Ți-aș sugera să trimiți un email normal și să nu scrii doar un email de test. Acesta mai apoi îți va genera un raport de unde vei afla care sunt punctele tale forte și cele slabe pe care trebuie să le rezolvi.

mesaj-ajunge-in-spam

Exemplu de raport al mail-tester.com

Cum pot să mă asigur că mail-urile mele ajung în INBOX ?

În primul rând va trebui să te asiguri că ai rezolvat toate problemele semnalate de mail-tester. Dacă ai început de curând să trimiți email-uri, iar contul tău este nou, providerii mari de email precum GMAIL sau YAHOO pot marca mesajele tale ca fiind SPAM în primă fază până când îți creezi o reputație și serverele lor se asigură că nu ești un spammer.  Aici poți ruga destinatarii să marcheze emailurile ca fiind NOT SPAMM.

Asigură-te de asemenea că respecți politicile de trimitere pe care marii provideri de servicii tip email le au. Poți citi mai jos detalii despre acestea :

Yahoo: http://help.yahoo.com/l/us/yahoo/mail/postmaster/basics/postmaster-15.html
Hotmail: http://mail.live.com/mail/policies.aspx
Gmail : https://support.google.com/mail/answer/81126?hl=en
https://support.google.com/mail/answer/175365?hl=en

Îți pot sugera de asemenea ca trimiterea să se facă printr-un IP dedicat, așa nu vei risca ca alți clienți să trimită email-uri spammy, iar tu să suferi de pe urma acțiunilor pe care ei le întreprind. ATENTIE! Dacă introduci tu un IP în blacklist, providerul te poate tarifa cu sume frumușele pentru delistare (deoarece aduci un prejudiciu firmei de hosting).

Dacă trimiți email-uri de confirmare a comenzilor sau trimiți email-uri prin intermediul unui site, asigură-te că folosești un plugin/script ce trimite email-urile respective prin SMTP și NU prin phpMail. Astfel dovedești că deții credențialele și dreptul de a trimite email-uri în numele căsuței respective.

Nu în ultimul rând, evită newsletterele! Dacă ții morțiș să o faci, nu trimite newslettere prin intermediul unui pachet de găzduire. Pachetele de găzduire nu sunt gândite pentru trimiterea de email-uri în masă. Riști ca mesajele tale să ajungă în spam sau mai rău să ai tot contul de găzduire blocat pentru că ai încălcat termenii și condițiile de utilizare ale providerului de hosting.

Tu cum faci ?

Sunt curios să aflu tu cum te ferești de a fi prins de sistemele ingenioase anti-spam ? La mine răspunsul este logic și simplu: eu nu trimit spam!