Cu și despre CyberPanel

Salutare internet! În acest prim articol de pe blogul meu voi discuta cu voi despre CyberPanel și de ce am ales acest panou de control pentru serverul unde este găzduit acest blog. Dar mai întâi hai să începem cu…începutul.

Ce este CyberPanel ?

CyberPanel este un panou de control pentru serverele Linux, similar cu cPanel, DirectAdmin, Plesk, ș.a.m.d. Acesta este construit din câte se pare de către cei de la Litespeed sau mai exact OpenLiteSpeed care este versiunea gratuită a celebrului server web menționat mai devreme. Nu doar că acest panou de control este unul foarte bun și sigur din punctul meu de vedere, dar este și foarte rapid. Site-urile găzduite folosind acest panou se încarcă super rapid datorită tehnologiei puse la dispoziție de către OpenLiteSpeed.

De asemenea, interfața este una foarte prietenoasă și din câte am înțeles întrebând în stânga și în dreapta, cei ce îl folosesc nu au avut probleme în a se obișnui cu el, chiar dacă trecerea a fost de la cPanel sau DirectAdmin.

Este gratuit sau ? …

Panoul de control este oferit în mod gratuit la pachet cu serverul web open source de care menționam mai devreme, dar regăsim și o variantă plătită “Enterprise”, variantă ce vine la pachet cu câteva beneficii extra dar și cu o licență full Litespeed Enterprise.

Eu unul folosesc CyberPanel Enterprise împreună cu o licență gratuită ce oferă toate beneficiile în limita a 2GB RAM și 1 worker pe care îl pot folosi. Consider că pentru un blog la început de drum este mai mult decât suficient și după cum puteți observa și voi, acest blog se încarcă exact cât ai zice…blog!

Varianta gratuită este perfectă pentru tine dacă :

  • Ai un simplu blog în WordPress
  • Ai un magazin online ce folosește Woocommerce dar nu ai nevoie de ESI
  • Nu aduci modificări prea dese fișierului .htaccess (necesită restart pentru serverul web după orice modificare)

Dacă ai totuși un magazin online mai mare care folosește ESI pentru sistemele de caching, s-ar putea să nu fie tocmai varianta perfectă, dar va fi funcțional și rapid în continuare.

Cu ce vine la pachet ?

Precum orice panou de control dedicat hostingului web, CyberPanel include următoarele :

  • OpenLitespeed sau LiteSpeed Enterprise (după caz)
  • Server de E-mail (Postfix/Dovecot/Rainloop)
  • Servere FTP/DNS/MYSQL
  • Docker Manager
  • Izolare pentru conturi (cgroups)
  • Posibilitatea de a importa un full cPanel backup

Vreau să îl folosesc pentru site-urile clienților, e safe ?

Cu toate că discutăm despre un panou de control ce s-a lansat nu de foartă multă vreme (2018), CyberPanel deja este folosind de mai multe firme de hosting din întreaga lume. De asemenea, conform update-urilor dese (se poate vedea aici), de la lună la lună se primesc îmbunătățiri, se rezolvă buguri și se lansează versiuni stabile.

De asemenea, suportul oferit pe bază de ticket și comunitatea numeroasă de pe forumul lor care răspunde întrebărilor, m-au făcut și pe mine să încep să îl utilizez acum 1 an de zile și de atunci nu am avut probleme.

Care este părerea mea finală ?

CyberPanel cu siguranță este una dintre variantele pe care le poți lua în considerare, fie că ai un simplu blog, fie că activezi în industria hostingului. Dovadă stau mărturiile a sute de administratori de sistem ce îl folosesc în producție. Mai jos ai și o recenzie unde poți acorda și tu o notă acestui panou de control. De asemenea, dacă ai nelămuriri sau vrei să împărtășești și cu noi părerea ta despre CyberPanel, te invit să o faci printr-un comentariu.

 

Lasă un comentariu