Ape Rider – Sistemul inteligent de bike sharing

Ape Rider – Sistemul inteligent de bike sharing s-a lansat acum câteva zile. Văzusem astăzi în căminul unde locuiesc momentan, 2 biciclete roșii cu însemnele Ape Rider și nu știam exact ce e cu ele, așadar m-am decis să mă documentez și să scriu și aici.

Despre Ape Rider

Se pare că Ape Rider este un sistem inteligent de bike sharing prin aplicație mobilă și mai ales, fără stații predefinite de parcare (ceea ce mi se pare genial).

Aplicația este disponibilă atât pentru Android cât și pentru iOS, iar înregistrarea se face folosind câteva detalii personale cât și un card bancar. După înregistrare, aplicația va bloca suma de 69 de lei pentru eventuale daune aduse bicicletelor, sumă ce va fi deblocată când decizi să nu mai folosești aplicația.

După înregistrare, aplicația va afișa o hartă cu parcări virtuale și respectiv bicicletele disponibile. Costurile pentru închirierea unei biciclete se ridică la 1,9 lei per 30 de minute.

Deblocarea unei biciclete se face prin scanarea unui QR cod atunci când folosești aplicația, antifurtul deschizându-se automat, iar încheierea cursei se face prin închiderea sistemului antifurt manual. Atenție unde lași bicicleta ! Aceasta nu poate fi parcată pe o proprietate privată sau într-o zonă inaccesibilă.

Sistemul este disponibil în acest moment în București, însumând circa 2.000 de biciclete, cât și o investiție de 3 milioane de euro ce reprezintă investiția în producerea acestor modele de biciclete, cheltuielile cu personalul/logistica, investiția în sistemul ingenios antifurt cât și în realizarea aplicației inteligente Ape Rider. Dacă te-ai întrebat cine stă în spatele acestei investiții cât și a întregului sistem, îți pot spune că cei de la Pegas au avut această idee ingenioasă 🙂

Later Edit : Cum am folosit Ape Rider

  • Bicicleta am găsit-o în căminul unde stau (Arcca Vitan) , locația fiind unul dintre punctele permise de aplicație.
  • Am instalat aplicația, am plătit 1 LEU (pentru verificare) cu cardul.
  • Mi s-au oferit 100 LEI de bun venit (cca. 50 H de plimbare free)
  • Am scanat codul QR al bicicletei prin aplicație (atenție să ai bluetooth pornit pentru a  se debloca antifurtul)
  • Se deblochează antifurtul.

Atenție unde o parchezi (din nou) . Nu poate fi parcată oriunde pentru că nu se oprește taxarea. Eu am parcat-o la Kaufland Mihai Bravu și cu toate că e parcare liberă, aplicația încă îmi taxa. Se pot parca oriunde, dar nu se va opri taxarea. Dacă vrei să fie totul în regulă, o parchezi în zonele marcate cu verde.

 

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.