Cu siguranță nu îți face plăcere să accesezi un site care se încarcă greoi. Suntem în secolul vitezei, iar timpul înseamnă bani și tocmai de aceea astăzi vom discuta despre optimizarea timpilor de încărcare în WordPress.

De ce să îmi optimizez viteza de încărcare a site-ului?

Există mai mulți factori pentru care ar trebui să îți optimizezi site-ul. Optimizarea timpilor de încărcare te ajută să crești mai mult în page ranking-ul Google, să oferi o experiență mult mai bună vizitatorilor tăi și să ai implicit și mai multe conversii. Conform Google, cu cât timpii de încărcare ai unui site sunt mai mari, cu atât și bounce rate-ul este mai mare, iar asta îți poate influența negativ site-ul. Mai multe detalii despre bounce rate găsești aici. Ar trebui să te asiguri că site-ul tău se încarcă de preferat în mai puțin de 3 secunde pentru ca Google să îți ofere o poziție mai bună și să te bucuri de avantajele specificate mai sus.

Acum hai să trecem direct la treabă și să vedem ce pași avem de urmat.

1. Analizează-ți site-ul și vezi unde ai de îmbunătățit!

Înainte să intrăm propriu zis în detaliile tehnice, va trebui să vedem ce probleme avem când vine vorba de optimizarea site-ului nostru. Din fericire există mai multe tool-uri gratuite prin care poți analiza viteza de încărcare a site-ului. Eu unul personal recomand GTMETRIX datorită faptului că beneficiezi de un raport complet, sfaturi legate de optimizare și dispui și de un grafic unde poți vedea exact în cât timp a fost încărcat fiecare element din site și ce anume se încarcă mai greu.

De exemplu, un raport pentru matei-irinel.ro arată cam așa:

Optimizarea site-urilor WordPress

Analiza este gratuită și poți folosi acest tool de câte ori dorești fără a plăti un cent. Îți recomand să îți faci un cont pentru a putea seta regiunea serverului de test în Marea Britanie și pentru a păstra salvate site-urile testate. De asemenea, citește cu atenție toate opțiunile și mergi prin toate meniurile (waterfall, timings, etc) pentru a obține toate informațiile necesare.

2. Optimizarea elementelor neperformante

După cum vezi în poza atașată mai sus, există mai multe motive care pot duce la o încărcare greoaie a site-ului, așadar voi discuta despre cele mai comune și mai apoi cum ai putea optimiza simultan mai multe dintre aceste probleme.

a) Optimizarea imaginilor

În momentul în care site-ul tău este încărcat, se încarcă și imaginile pe care tu le ai pe prima pagină (sau în secțiunea accesată). Fiecare imagine are stocate niște date și este prezentă în varii dimensiuni. Probleme apar când imaginile ajung să ocupe 1, 2, 5, 10MB și serverul tău trebuie să le afișeze cât mai rapid pe toate. Cu cât valoarea “Total Page Size” din poza demonstrativă de mai sus este mai mare, cu atât pagina ta se va încărca mai greu și va avea nevoie de mai multă putere de calcul. În cazul unui blog mic precum acesta, nu pot exista mari probleme, dar dacă vei avea un trafic mai mare, serverul tău va trebui să proceseze simultan zeci sau poate sute de request-uri, fapt ce poate duce la instabilitate și erori.

Optimizarea imaginilor în WordPress este destul de simplă, tot ce trebuie să faci este să instalezi și să configurezi un plugin care să te ajute cu compresarea fotografiilor. Acesta elimină elementele de care nu ai nevoie din fotografii precum data la care a fost făcută fotografia, valoarea ISO folosită pentru a face fotografia, etc, reducând astfel spațiul pe care îl ocupă fotografiile de la câțiva MB la câteva zeci/sute de kb, fără a pierde din calitate prea mult.

Robin image optimizer este recomandarea mea în materie de plugin pentru compresia pozelor de pe site. Este foarte stabil, are un feedback foarte bun, reduce cu mult dimensiunea fișierelor, iar în varianta premium poate servi pozele și în format .webp pentru o performanță sporită.

b) Utilizarea unui modul de caching

Un modul de caching te ajută foarte mult în optimizarea timpilor de încărcare a site-ului tău, iar majoritatea nu oferă doar caching, ci te pot ajuta și cu optimizarea imaginilor, curățarea bazelor de date și activarea anumitor opțiuni menite să crească performanța site-ului tău.

În termeni simpli, caching-ul formează niște fișiere statice ale conținutului disponibil și le serverște mai apoi vizitatorilor. Paginile statice se încarcă mult mai rapid în browsere, ceea ce duce la o performanță sporită. Acesta poate reduce load-ul serverului salvându-te de folosirea în exces a memoriei ram și a operațiunilor I/O.

Există o mulțime de module de caching, fiecare cu propriile sale funcții. Din experiența mea și cu trecerea anilor recomand următoarele module:

Pentru acest blog folosesc WP Fastest Cache (varianta premium) de care sunt foarte mulțumit.

c) Lazy loading

Lazy loading este o metodă de optimizare ce încarcă conținutul vizibil de pe site (foto, video, embed-uri, etc), dar îl descarcă și randează pentru utilizatori cu o mică întârziere, astfel încât să nu solicite prea mult resursele serverului. Folosind această metodă, browserul încarcă o variantă de bază a site-ului (DOM) fără să descarce imagini sau să preia videoclipuri. Mai apoi Javascript va determina ce anume să fie afișat în baza conținutului ce ar trebui să fie vizibil când pagina ar fi încărcată și afișată, urmând ca mai apoi pe măsură ce tu dai scroll sau ajungi la anumite elemente, acestea să îți fie afișate.

Funcția de lazy loading este disponibilă în majoritatea modulelor de caching, dar există și un modul în cazul în care nu dispui de aceasta și anume: a3 Lazy Load

d) CDN (Content Delivery Network)

Există foarte multe persoane care recomandă folosirea unui CDN în cadrul unui site pentru a minimiza timpii de încărcare. CDN-ul este la bază o rețea de servere ce livrează conținutul static către vizitatorii site-ului tău în funcție de locația geografică a acestora. Acesta va prelua fișierele .css, .js și alte fișiere statice și le va împrăștia pe servere din întreaga lume. Când un vizitator din SUA va vizita site-ul tău din România, fișierele statice vor fi servite din SUA pentru ca site-ul să fie mult mai rapid afișat.

Cu toate acestea, nu ai nevoie de un CDN dacă site-ul tău este găzduit în România, iar nișa ta este publicul de aici. Te poate totuși ajuta dacă serverul pe care ești găzduit acum este unul mai slab.

e) Alege o temă potrivită și minimizează numărul de module active

Cu cât tema de pe blogul tău are mai multe funcții și arată mai bine și mai complex, cu atât sunt în spate mai multe elemente de încărcat. Există posibilitatea ca tema pe care ai ales-o să nu fie optimizată pentru o încărcare rapidă și să folosească foarte multe scripturi, fișiere .css și să facă foarte multe requesturi spre diferite funcții sau module. Vom discuta într-un articol viitor despre cum să alegi o temă astfel încât să nu ai astfel de probleme.

De asemenea, nu activa decât modulele strict necesare pentru site-ul tău și nu folosi module inutile doar pentru a avea niște fulgi de zăpadă pe site 🙂 . Cu cât ai mai multe module active cu atât site-ul va consuma mai multe resurse, vei risca să atingi limitele impuse de providerul tău de hosting, iar vizitatorii tăi nu vor putea intra pe site, sau dacă vor reuși, site-ul va fi încărcat foarte greu.

f) Alte elemente

Mai există o mulțime de funcții ce te pot ajuta la optimizarea timpilor de încărcare a unui site precum activarea compresiei gzip, expire headers, ETags, dar majoritatea sunt incluse în modulele de caching și optimizare disponibile pe WordPress.

3. Te bucuri de un site cu performanțe sporite

Dacă urmezi tot acest ghid, cu siguranță te vei bucura de performanțe sporite și timpi minimi de încărcare a site-ului la care lucrezi. Dacă ai încercat tot ceea ce am scris mai sus și site-ul tău se încarcă în continuare greu, posibil să ai nevoie de un pachet de găzduire mai bun sau de un server VPS cu resurse garantate. Cu cât mai multe resurse și optimizări pentru serverul mamă unde ești găzduit, cu atât mai bine!

Gânduri la final

Consider că optimizarea unui site web este un must în 2020 și un lucru de care ar trebui să te ocupi cât mai repede pentru a nu pierde trafic și vânzări. Dacă cunoști și alte tehnici de optimizare sau vrei să ne povestești din experiența ta referitor la acest subiect, te invit să lași un comentariu mai jos.