Am întâlnit multe cazuri de clienți ce din varii motive s-au trezit cu site-urile devastate de hackeri sau chiar de ei de cele mai multe ori. În 2020 backup-ul în WordPress e un must! Astăzi discutăm despre backup în WordPress pentru începători.

De ce să faci backup unui site WordPress?

Fie că vorbim de WordPress sau de alte CMS-uri/site-uri, backup-ul reprezintă o alegere ce te va scăpa mereu de o mare parte din probleme. În cazul în care editezi cod în mod eronat, site-ul tău este spart sau îți blochezi accesul din greșeală vei putea mereu restaura rapid o versiune anterioară și funcțională a site-ului. Poți seta copiile de rezervă să fie făcute din oră în oră dacă site-ul tău este unul foarte vizitat și serviciile ce le oferi sunt critice, la 6H, la 24H și așa mai departe. De asemenea, copiile de rezervă se pot face în mod automat fără să îți bați capul prea mult și ai posibilitatea să le stochezi în multiple locații pentru siguranță maximă!

Cum fac backup în WordPress ?

În WordPress e foarte ușor să creezi copii de rezervă. Există multe module atât gratuite cât și premium care te asistă în acest proces. Îți voi prezenta două dintre acestea.

UpdraftPlus este cel mai folosit plugin atunci când vine vorba de backup-uri în WordPress, cu peste 2 milioane de utilizatori ce îi acordă încredearea. Modulul îți permite să faci propriile copii de rezervă și să le stochezi fie pe calculatorul personal fie în cloud, poate fi setat să facă backup-uri atât în mod automat la un anumit interval cât și on-demand și de asemenea poți selecta foarte ușor și la ce anume să faci backup (fișiere, baze de date, etc).

Poți folosi acest modul pentru a încărca copiile de rezervă direct în Dropbox, Google Drive, S3, Rackspace, FTP, SFTP, email și pe lângă asta poți restaura cu ușurință backup-urile direct din panoul de administrare.

Modulul beneficiază și de o versiune PREMIUM ce adaugă câteva funcționalități precum clonarea site-urilor, înlocuirea unor elemente în bazele de date și oferă suport multisite.

VaultPress este de asemenea o opțiune foarte bună! Modulul este creat de co-fondatorul WordPress, Matt Mullenweg și de echipa sa de la Automattic. Acesta este integrat în suita Jetpack de care probabil ai auzit și vei avea nevoie de abonament pentru a-l folosi. Prețurile pornesc de la 3.50$ pe lună și includ și stocarea în cloud-ul VaultPress a backup-urilor tale.

Există totuși câteva dezavantaje printre care se numără faptul că ai nevoie de Jetpack instalat, un cont de WordPress și bineînțeles să plătești un abonament lunar.

Nu în ultimul rând…

Fiecare modul pe care îl instalezi fie el gratuit sau premium pentru backup are avantajele și dezavantajele lui. Îți recomand să citești cu atenție specificațiile și funcțiile pe care fiecare dintre aceste module le oferă și să alegi înțelept în funcție de nevoile tale.

Îți recomand să faci backup înainte de orice modificare majoră sau care poate avea un impact asupra site-ului tău dar mai ales al vânzărilor. Iar ca să prezint și câteva întâmplări nefericite, să nu uităm că și providerii de hosting de pe la noi au rătăcit datele clienților din varii motive, vezi exemplu aici și aici. Așadar backup-ul e sfânt! Nu te baza niciodată pe backup-ul pe care un provider de hosting ți-l oferă. De cele mai multe ori serviciile de backup sunt de tipul “best effort” și nimeni nu își asumă în contract siguranța datelor tale 100%.