Salut! Am zis să împart cu voi niște tips&tricks despre cum putem putem alege pachetul de găzduire potrivit nevoilor noastre. Acest mini-articol vine după ce am testat fel și fel de configurații, platforme, provideri de hosting cât și după ce am activat o perioadă în industria de hosting. De asemenea, reflectă doar părerea și experiența mea personală.

Putem spune despre un pachet de găzduire că este partea fizică unde stau fișierele website-ului tau, iar datele/fișiere tale se folosc și de alte resurse puse la dispozitie pentru a rula. Datele tale sunt stocate pe un server (calculator pe intelesul tuturor), care este colocat (colocarea definește punerea la dispoziția clientului a unui spațiu în rack-urile dintr-un datacenter proprietate a furnizorului) într-un spațiu special, bine ventilat, curat, cu o conexiune super mare la internet, instalații electrice dedicate etc.

De obicei un server întreg găzduiește mai multi clienti (shared hosting)

Mai concret, putem spune pe înțelesul tuturor că serverul este împărțit (virtual) unui număr de clienți, iar tu vei închiria o părticică foarte mică din server, ce se va ocupa de procesarea și stocarea scripturilor tale, pdf-urilor, imaginilor, etc.

La ce să fiu atent atunci când aleg un pachet de găzduire ? (shared hosting)

Spațiul pe disk – Trebuie să alegi o companie de hosting ce îți poate furniza un spațiu optim de stocare cât și lățime de bandă pentru a putea susține cât mai mulți vizitatori. Eu personal îți recomand să te orientezi către un minim de 1GB spațiu pe disk și trafic nelimitat pentru un site de prezentare.

Memorie RAM, Entry Processes, I/O, CPU garantat – Știu că sună tehnic, dar aceste resurse sunt cele mai vitale și trebuie să ții cont de ele în mod special!

Procesorul (CPU) se ocupă de procesarea task-urilor pe care scripturile site-ului tău le trimit, memoria RAM ce este un mecanism de reținere a datelor unei aplicații temporar furnizează scripturilor tale memoria necesară rulării.

I/O reprezintă viteza de citire/scriere pe care discurile serverului o suportă pentru a servi mai rapid informația, iar poate cel mai important avem entry processes care definește numărul de scripturi PHP ce pot rula în același timp.

Vorba noastră, cu cât mai mult cu atât mai bine!

Eu recomand un minim de 1GB RAM, 20 de procese, 10 MB I/O și minim 1 core de 2,0 Ghz.

Caracteristici – Asigură-te să ai acces la adrese de email, baze de date, conturi FTP și serviciile de care tu crezi că ai avea nevoie. De asemenea foarte important este să te asiguri că ai backup (cu toate că ar trebui să faci separat).

Suport tehnic – Trebuie să fii atent și la suportul tehnic! Asigură-te că ai suport 24/24  7/7 pentru a fi cineva acolo să te asiste dacă ai probleme. ATENȚIE! Suportul tehnic este oferit pentru buna funcționare a serviciilor de găzduire și nicidecum pentru instalarea sau configurarea unui blog, a temelor și așa mai departe.

Shared Hosting sau VPS ?

În funcție de traficul pe care îl ai, numărul de scripturi ce folosesc o anume cantitate de memorie cât și de flexibilitatea de care ai nevoie poți lua o decizie în ceea ce privește pachetul de găzduire potrivit.

Un server VPS este alegerea perfectă dacă vrei să ai acces la toate opțiunile de administrare, să configurezi serverul web să aloce un anumit număr de resurse sau dacă ai un trafic mai mare și ai nevoie de resurse garantate.

Cu toate că ar mai fi multe de zis, mă voi opri aici deoarece consider că am atins punctele importante în ceea ce privește subiectul nostru.

Tu ce provider de găzduire ai ales ?

P.S Acest articol nu este sponsorizat.